Timmerman Natuursteen

Gedenkteken Luchtvarenden: Een Eerbiedig Monument voor de Gevallen Helden van de Nederlandse Militaire Luchtvaart

In 2010 hebben wij, in opdracht van het ministerie van Defensie, gedenkstenen geplaatst op het voormalige vliegveld Soesterberg. Deze monumenten herdenken de 1213 omgekomen luchtvarenden en zijn later opgenomen in het Nationaal Militair Museum, dat in 2014 op dezelfde locatie is gebouwd.

Het ‘Gedenkteken Luchtvarenden’ in Soesterberg, gemeente Soest, bestaat uit twintig aaneengesloten granieten gedenkzuilen. Elke zuil heeft een hoogte van twee meter, een breedte van 1 meter 30, en weegt 1000 kilo. Het monument is oorspronkelijk gestart met vijf zuilen, maar in 2010 zijn er vijftien toegevoegd.

Dit gedenkteken is opgericht ter nagedachtenis aan alle Nederlandse militairen van de militaire luchtvaart die zijn omgekomen door oorlogshandelingen of ongevallen tijdens de uitvoering van hun dienstopdracht in de periode 1913 tot heden. Het omvat militairen van de Koninklijke Luchtmacht, Marine Luchtvaartdienst, Militaire Luchtvaart Koninklijk Nederlands-Indisch Leger en Luchtvaartafdeling van de Koninklijke Landmacht.

Na de Tweede Wereldoorlog, vooral tijdens de opkomst van het straaltijdperk, zijn bij verschillende missies vliegers en bemanningen omgekomen, waaronder 267 personeelsleden van de Koninklijke Luchtmacht.

De namen van de omgekomen Nederlandse militairen van de Koninklijke Luchtmacht zijn gedocumenteerd in lijsten, waaronder die van de Marine Luchtvaart Dienst, Militaire Luchtvaart Koninklijk Nederlands-Indisch Leger, Wapen der Militaire Luchtvaart/Afdeling Militaire Luchtvaart, en de Koninklijke Luchtmacht.

De oprichting van het monument was een initiatief van de heer Steve Netto, en de onthullingen vonden plaats op 14 september 2007 en 27 mei 2010. Het project, in samenwerking met de Koninklijke Luchtmacht, was een bijzondere inspanning om degenen die zich hebben ingezet voor veiligheid en vrede nooit te vergeten, symbolisch gebeiteld in steen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel op Social Media

Maak een afspraak

Vul het formulier in en wij nemen contact met u op voor een afspraak.
Nieuwerkerk (Maandag tot Zaterdag)
Goes (Enkel afspraak maken via telefoon 0113-311444)
Hellevoetsluis (Dinsdag en Donderdag)
Rotterdam (Maandag tot Zaterdag)

Afspraakformulier

Kies dag & tijd

Uw keuze

{service_name}
{reservation_date}, {reservation_time}

Locatie:

{location_name}
Er is geen keuze gemaakt.

Uw gegevens

Deze velden zijn verplicht *.

Uw afspraak wordt gemaakt..