Timmerman Natuursteen

Een Gedenkwaardig Monument: Markering van de Watersnoodramp van 1953 in Zuidwest-Nederland


Op 1 februari 1953 werd Zuidwest-Nederland getroffen door de Watersnoodramp, waarbij 1.836 mensen het leven lieten. Deze ingrijpende gebeurtenis had verstrekkende gevolgen voor de bevolking in de getroffen regio’s. Op maar liefst 96 locaties braken de dijken door. In samenwerking met het Watersnoodmuseum hebben we deze cruciale locaties gemarkeerd met basaltzuilen. Aangezien 6 van deze locaties zich in het water bevinden, hebben we in totaal 90 paaltjes geplaatst.

Naast deze paaltjes hebben we ook regiostenen geïnstalleerd in Halsteren, Stavenisse, Willemstad en Zierikzee. Deze stenen, vervaardigd uit zwart graniet, hebben een diameter van 150 cm en een dikte van 40 cm. Op deze stenen is een plattegrond aangebracht waarop de overstroomde gebieden en de locaties van de paaltjes zijn aangegeven. Dit project is een eerbetoon aan de geschiedenis van ons werkgebied, en we zijn trots op de realisatie ervan. Met de steun van het Watersnoodmuseum en de inzet van Koos Hage, die ons voorzag van data en de benodigde vergunningen regelde, hebben we dit indrukwekkende project tot stand gebracht.

In het stroomgat-symbool staat de pijl voor de vloedgolf die hier in 1953 dwars door de dijk het land in raasde.
De basalt paaltjes worden doormiddel van een stevige fundering goed op z’n plek gehouden zodat ze er over honderd jaar ook nog staan.
Elke paaltje heeft een unieke code, door deze in te vullen op de website stroomgat.nl kan je meer informatie vinden over die specifieke plek. “G O” staat voor Goeree-Overflakkee paaltje nummer 7.
Deze merkjes worden op het wegdek gespoten om de aandacht van fietsers en andere passanten te richten op de paaltjes bovenop de dijk.
Dit paaltje staat op een dijk in de buurt van Goedereede.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel op Social Media

Maak een afspraak

Vul het formulier in en wij nemen contact met u op voor een afspraak.
Nieuwerkerk (Maandag tot Zaterdag)
Goes (Enkel afspraak maken via telefoon 0113-311444)
Hellevoetsluis (Dinsdag en Donderdag)
Rotterdam (Maandag tot Zaterdag)

Afspraakformulier

Kies dag & tijd

Uw keuze

{service_name}
{reservation_date}, {reservation_time}

Locatie:

{location_name}
Er is geen keuze gemaakt.

Uw gegevens

Deze velden zijn verplicht *.

Uw afspraak wordt gemaakt..